Άμεσα συνδεδεμένο με την ζωή του ανθρώπου και ειδικά των Ελλήνων είναι το κρασί.
Η σχέση αυτή ξεκινάει από την αρχαιότητα και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας όπου έχει πλέον μία σχέση καθημερινή και απολαυστική.
Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία η αμπελοκαλλιέργεια και το κρασί κάνουν την εμφάνιση τους στον Ελλαδικό χώρο από το 1700 π.χ.
Μέσα στους αιώνες πολλά άλλαξαν και σήμερα το κρασί και η δημιουργία του αποτελούν μια επιστημονική διαδικασία που σε συνδυασμό με την παράδοση δίνουν στο παραγόμενο κρασί άριστη ποιότητα.
Όλο και περισσότεροι έλληνες παραγωγοί επενδύουν στο κρασί και με σοβαρές προσπάθειες ενισχύουν την θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο οινικό χάρτη προφέροντας παράλληλα σε όλους εμάς υπέροχα κρασιά.
Είναι πλέον τόσες πολλές οι ετικέτες των ελλήνων παραγωγών που θα αδικούσαμε πολλές αν κάναμε ονομαστική αναφορά. Χαρακτηριστικές είναι όμως οι γηγενείς ποικιλίες που καλλιεργούνται ανά την χώρα.
Το «Αγιωργίτικο» είναι το καμάρι της Νεμέας και δίνει πλούσια ερυθρά αρωματικά κρασιά που τυγχάνουν ευρείας αποδοχής, έχουν βαθύ ρουμπινί χρώμα και έχουν την δυνατότητα παλαίωσης. Στον αντίποδα η βόρεια Ελλάδα και κυρίως η Νάουσα αντιπαραβάλει το «Ξινόμαυρο» που δίνει πολύπλοκα χαρακτηριστικά ερυθρά κρασιά. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του «Ασύρτικου» της Σαντορίνης που δίνει τα περίφημα λευκά κρασιά με την έντονη οξύτητα και τα λεμονάτα αρώματα, όπως επίσης και τα περίφημα γλυκά κρασιά Βινσάντο. Κλείνοντας την σύντομη περιπλάνηση στον Ελληνικό αμπελώνα θα αναφέρουμε το «Σαββατιανό» που είναι η χαρακτηριστική ποικιλία των Μεσογείων Αττικής και δίνει λευκά κρασιά με φρουτώδη αρώματα και μία ευχάριστη αίσθηση που το καθιστούν ως ένα πολύ καλό καθημερινό κρασί.
Κρασιά λευκά ή κόκκινα, μονοποικιλιακά ή πολυποικιλιακά, όλα έχουν να προσφέρουν μία νέα γευστική εμπειρία.
Απολαύστε λοιπόν το κρασί σε κάθε σας ευκαιρία, με ένα καλό φαγητό, με καλή παρέα, και αφεθείτε στην μαγεία που κρύβει η κάθε φιάλη του.
Σε επόμενα άρθρα θα αναφερθούμε σε συνδυασμούς κρασιού-φαγητού, σε προτάσεις κρασιών, στη νέα τάση του «οινοτουρισμού» και σε παρουσιάσεις παραγωγών.
Έως τότε… στην Υγειά μας..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου