Πικάντικο Σαγανάκι με Γαρίδες & Τσίπουρο
Οι γαρίδες σαγανάκι είναι ένα από τα αγαπημένα μου «μεζεδάκια» το οποίο μπορεί να συνοδεύσει τις καλοκαιρινές μας βραδιές (και όχι μόνο) παρέα με ένα δροσερό λευκό κρασάκι με έντονη οξύτητα ή με ένα ουζάκι ή τσιπουράκι.
Η παρακάτω συνταγή είναι μία πλούσια και λίγο πικάντικη εκδοχή…
Υλικά:
- 10 Γαρίδες ολόκληρες ή 15 περίπου καθαρισμένες, μέτριου μεγέθους (2-3)
- Ένα κονκασέ ντομάτας
- Μισή συσκευασία ντομάτας (τύπου Pummaro)
- Ένα μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Μία πράσινη πιπεριά κέρατο ή δύο αν είναι μικρές (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πικάντικες αλλά τότε θα παραλείψετε το καυτερό πιπέρι) ψιλοκομμένες.
- Δύο σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
- Τσίπουρο με γλυκάνισο (περίπου ένα με δύο σφηνοπότηρα)
- Καυτερό πιπέρι (μπούκοβο ή ανάλογο) κατά βούληση εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί Tabasco
- 300 γραμμάρια φέτα (περίπου) της αρεσκείας σας, θρυμματισμένη
- 150 γραμμάρια Μετσοβόνε ή Regato Kerygold σε κύβους
- Αλάτι
- Φρέσκο πιπέρι
- Ζάχαρη
Εκτέλεση:
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά να μαλακώσουν, τα σβήνουμε με το τσίπουρο και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στην συνέχεια προσθέτουμε την ντομάτα και ανακατεύουμε καλά. Αλατίζουμε ελαφρά, και ρίχνουμε λίγο φρέσκο πιπέρι, λίγο ζάχαρη και προσθέτουμε λίγο νερό (περίπου ένα ποτήρι).
Ιδανικά, αντικαθιστούμε τις συσκευασμένες ντομάτες με 3-4 ώριμες φρέσκες ντομάτες!
Χρήσιμη συμβουλή: αν έχουμε καθαρίσει της γαρίδες, μπορούμε να βράσουμε τα κεφάλια σε νερό και σουρώνοντας το καλά να έχουμε έναν νοστιμότατο ζωμό που μπορούμε να προσθέσουμε στο σαγανάκι αντί νερού.
Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το μπούκωβο ή το Tabasco και διορθώνουμε ανάλογα. Αφού έχει εξατμιστεί ένα μέρος από το νερό του φαγητού προσθέτουμε τις γαρίδες. Περιμένουμε το σαγανάκι να πήξει και να έχει μείνει μία πηχτή σάλτσα χωρίς νερά. Είμαστε σχεδόν έτοιμοι.
Προσοχή, μην βάλετε τα τυριά αν δεν πρόκειται να σερβίρετε το σαγανάκι άμεσα γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα βγάλουν λάδι κάτι που θα χαλάσει και τη γεύση και την υφή αλλά και την εμφάνιση του μεζέ.
5 λεπτά πριν σερβίρουμε προσθέτουμε τα τυριά σε πολύ χαμηλή φωτιά, μόλις ενσωματωθούν είναι έτοιμο.
Το σερβίρουμε σε μια ωραία πιατέλα, πασπαλίζουμε με φρέσκο πιπέρι και απολαμβάνουμε…
Σημαντική σημείωση: Να έχετε προμηθευτεί αρκετό ψωμί… θα σας χρειαστεί!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου