Wine Blogger

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Le Petit Sommelier

Εδώ και πολύ καιρό ήθελα να γράψω για ένα αγαπημένο μου εστιατόριο, αλλά μια το ένα, μια το άλλο, δεν το είχα κάνει... μέχρι σήμερα...
Με χαρά λοιπόν σας παρουσιάζω το "Le Petit Sommelier" ενα μικρό, ζεστό και πολύ φιλικό wine restaurant που βάζει το κρασί σε πρώτο πλάνο και συνοδοιπόρους γουστόζικα πιάτα με άριστα υλικά.
Το “Le Petit Sommelier” βρίσκεται στο Παλαιό Φάληρο και διατηρεί μια υπόγεια κάβα με εκατοντάδες διαφορετικές ετικέτες από την Ελλάδα και τον διεθνή αμπελώνα, έτοιμες να ικανοποιήσουν από τον πιο ψαγμένο οινόφιλο μέχρι τον απλό επισκέπτη που θέλει ένα ωραίο κρασί για να συνοδεύσει το φαγητό του, καi πάνω από όλα.. σε λογικές τιμές!!
Τα παιδιά του εστιατορίου με φιλική διάθεση θα σας προτείνουν επιλογές κρασιών προκειμένου να ταιριάξουν με το φαγητό που επιλέξατε, με φιλική και καθόλου σνομπ διάθεση, και με με χαρά θα λύσουν κάθε οινική και μη απορία σας!
Το μενού έχει μετρημένες και προσεγμένες επιλογές που η σεφ και η ομάδα της κουζίνας αλλάζουν συχνά πυκνά ανάλογα την εποχή, κτλ. Μεταξύ άλλων έχω γευτεί Θεϊκό Οσομπούκο που λιώνει στο στόμα, γευστικότατο φιλέτο με συνοδεία πουρέ κολοκύθας που ήταν απίστευτος... και χθες γεύτηκα ένα ωραιότατο ψαρονέφρι με σος από γκοργονζόλα! Τελειώνοντας ΔΕΝ θα πρέπει να παραλείψετε την ΘΕΙΚΗ τάρτα λεμόνι!!!!!!!!! Κλείνοντας το δείπνο σας μπορείτε να γευτείτε ένα από τα αμέτρητα αποστάγματα όπως γκράπα κτλ ή ένα ωραιότατο επιδόρπιο κρασί που με χαρά θα σας κεράσει η Κλέρη με τον Κώστα.
Κλείνοντας να αναφέρω ότι στο εστιατόριο διοργανώνονται πολλές βραδιές γευσιγνωσίας κρασιών και παρουσιάσεις παραγωγών που συνοδεύονται με ανάλογο μενού σε πολύ καλές τιμές.
Το εστιατόριο είναι στηλίστα του "Αθηνόραμα Club" οπότε τα μέλη, μπορείτε να επωφεληθείτε από τις σχετικές προσφορές
p.s. Το πλατό τυριών με γεύσεις από την Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ελβετία κτλ κτλ είναι η ιδανική συντροφιά για ένα ποτήρι κρασί (ή και παραπάνω) μέσα από μια μεγάλη ποικιλία επιλογών σε ποτήρι.
p.s.2. μην ξεχάσετε να ζητήσετε ξενάγηση στην πανέμορφη κάβα, τα παιδιά του εστιατορίου θα χαρούν να σας ξεναγήσουν

 Le petit sommelier




Ζαΐμη 6, Παλαιό Φάληρο,τηλ.: 210-98.42.344

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Κάθετη Γευσιγνωσία "Ράμνιστα" του κτήματος Κυρ-Γιάννη

Πριν λίγες ημέρες είχα την τύχη να μετέχω σε μία κάθετη γευσιγνωσία της Ράμνιστας του κτήματος κυρ-Γιάννη, η οποία διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από το WSPC παρουσία του κ. Κωνσταντίνου Λαζαράκη και του κ. Ανδρέα Ματθίδη που με τις γνώσεις τους κ την πάντα ουσιώδη προσέγγιση τους περιέγραψαν τα κρασιά με τον καλύτερο τρόπο, και του κ. Στέλιου Μπουτάρη από το κτήμα που μας έδωσε πολλές πληροφορίες για το κτήμα, την φιλοσοφία τους και για τα τα κρασιά και τις εσοδείες.

Δοκιμάστηκαν 10 χρονιές, και τα κρασιά εντυπωσίασαν τους παραβρισκόμενους στην ολότητα τους.

Είχαμε την ευκαιρία να δούμε διαφορετικές εκφάνσεις του Ξινόμαυρου και πώς αυτό εξελίσσεται μέσα στο χρόνο, αλλά και πως οι μέθοδοι οινοποίησης και τα χαρακτηριστικά της κάθε χρονιάς επηρεάζουν το ύφος του κρασιού.
Το Ξινόμαυρο είναι μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες του Ελληνικού κρασιού και είναι μία ποικιλία στην οποία ο ιδρυτής του κτήματος κ. Γιάννης Μπουτάρης έχει επενδύσει πολύ και ομολογουμένως την οινοποιεί με μεγάλη επιτυχία και μεράκι εδώ και πολλά χρόνια.

Από τις πιο μοντέρνες ετικέτες των τελευταίων ετών με το πολύ φρούτο και την απίστευτη ένταση αρωμάτων στόματος, προσωπικά με εντυπωσίασε η εσοδεία του 2005. Έντονα αρωματική, νεύρο και δύναμη στο στόμα, με μία λιπαρότητα που έδενε τέλεια με τις οξύτητες του ξινόμαυρου κ τις καλό-δομημένες τανίνες, ανεπιφύλακτα το συστήνω και προτείνω να φυλάξετε κάποιες φιάλες για τα επόμενα 5 ή και 10 χρόνια.

Συνεχίζοντας το ταξίδι στο χρόνο προς τα πίσω... παρατηρήσαμε μία πιο κλασσική προσέγγιση με λιγότερο έντονο χρώμα και μικρότερη παρουσία φρούτου, καθώς τα αρώματα της ντομάτας και της ελιάς ήταν σε πρώτο πλάνο, ενώ στο στόμα οι δυνατές οξύτητες μας υπενθύμιζαν ότι το κρασί αυτό αν και 10ετίς ή και παραπάνω.. έχει δρόμο μπροστά του. Μεταξύ των παλαιότερων ετικετών μου άρεσε ιδιαίτερα η εσοδεία 1999 Single Vineyard, απίστευτα ντελικάτη, αρώματα λιαστής ντομάτας, ελιάς και γλυκών μπαχαρικών τα οποία μεταφέρονταν και στο στόμα. Η οξύτητα και οι τανίνες πολύ καλά ενσωματωμένες αλλά τόσο δυνατές που δεν τις περιμένεις από ένα κρασί στο 12ο χρόνο ζωής του.. πραγματικά εξαιρετικό κρασί.

Να σημειώσω εδώ ότι όλες οι χρονιές ήταν πολύ καλές, και η κατάσταση των κρασιών επίσης, απλά ξεχώρισα τις 2 αυτές χρονιές ως τις πιο αρεστές στις δικές μου προτιμήσεις.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους κόπιασαν για αυτή την βραδιά και με ανυπομονησία αναμένω την επόμενη..

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Πικάντικο Σαγανάκι με Γαρίδες & Τσίπουρο

Πικάντικο Σαγανάκι με Γαρίδες & Τσίπουρο
Οι γαρίδες σαγανάκι είναι ένα από τα αγαπημένα μου «μεζεδάκια» το οποίο μπορεί να συνοδεύσει τις καλοκαιρινές μας βραδιές (και όχι μόνο) παρέα με ένα δροσερό λευκό κρασάκι με έντονη οξύτητα ή με ένα ουζάκι ή τσιπουράκι.
Η παρακάτω συνταγή είναι μία πλούσια και λίγο πικάντικη εκδοχή…
Υλικά:
- 10 Γαρίδες ολόκληρες ή 15 περίπου καθαρισμένες, μέτριου μεγέθους (2-3)
- Ένα κονκασέ ντομάτας
- Μισή συσκευασία ντομάτας (τύπου Pummaro)
- Ένα μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Μία πράσινη πιπεριά κέρατο ή δύο αν είναι μικρές (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πικάντικες αλλά τότε θα παραλείψετε το καυτερό πιπέρι) ψιλοκομμένες.
- Δύο σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
- Τσίπουρο με γλυκάνισο (περίπου ένα με δύο σφηνοπότηρα)
- Καυτερό πιπέρι (μπούκοβο ή ανάλογο) κατά βούληση εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί Tabasco
- 300 γραμμάρια φέτα (περίπου) της αρεσκείας σας, θρυμματισμένη
- 150 γραμμάρια Μετσοβόνε ή Regato Kerygold σε κύβους
- Αλάτι
- Φρέσκο πιπέρι
- Ζάχαρη

Εκτέλεση:
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά να μαλακώσουν, τα σβήνουμε με το τσίπουρο και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στην συνέχεια προσθέτουμε την ντομάτα και ανακατεύουμε καλά. Αλατίζουμε ελαφρά, και ρίχνουμε λίγο φρέσκο πιπέρι, λίγο ζάχαρη και προσθέτουμε λίγο νερό (περίπου ένα ποτήρι).
Ιδανικά, αντικαθιστούμε τις συσκευασμένες ντομάτες με 3-4 ώριμες φρέσκες ντομάτες!
Χρήσιμη συμβουλή: αν έχουμε καθαρίσει της γαρίδες, μπορούμε να βράσουμε τα κεφάλια σε νερό και σουρώνοντας το καλά να έχουμε έναν νοστιμότατο ζωμό που μπορούμε να προσθέσουμε στο σαγανάκι αντί νερού.
Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το μπούκωβο ή το Tabasco και διορθώνουμε ανάλογα. Αφού έχει εξατμιστεί ένα μέρος από το νερό του φαγητού προσθέτουμε τις γαρίδες. Περιμένουμε το σαγανάκι να πήξει και να έχει μείνει μία πηχτή σάλτσα χωρίς νερά. Είμαστε σχεδόν έτοιμοι.
Προσοχή, μην βάλετε τα τυριά αν δεν πρόκειται να σερβίρετε το σαγανάκι άμεσα γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα βγάλουν λάδι κάτι που θα χαλάσει και τη γεύση και την υφή αλλά και την εμφάνιση του μεζέ.
5 λεπτά πριν σερβίρουμε προσθέτουμε τα τυριά σε πολύ χαμηλή φωτιά, μόλις ενσωματωθούν είναι έτοιμο.
Το σερβίρουμε σε μια ωραία πιατέλα, πασπαλίζουμε με φρέσκο πιπέρι και απολαμβάνουμε…
Σημαντική σημείωση: Να έχετε προμηθευτεί αρκετό ψωμί… θα σας χρειαστεί!!

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Πικάντικο Ριζότο με Μανιτάρια και Κόλιανδρο

Λίγες μέρες πριν και ενώ αναζητούσα κάτι να φάω... τα μόνα εφόδια που υπήρχαν σπίτι ήταν μερικά μανιτάρια και ρύζι... ήταν αρκετά !!!!!! μέσα σε λίγα λεπτά έγινε ένα υπέροχο πικάντικο ριζότο.

Υλικά για 2 άτομα:

  • ένα βαζάκι - κονσέρβα μανιτάρια / ιδανικά χρησιμοποιήστε φρέσκα της αρεσκείας σας δίνουν πολύ καλύτερο αποτέλεσμα (ψιλοκομμένα)
  • μία κούπα ρύζι για ριζότο (τύπου arborio)
  • ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Κόλιανδρο σε σκόνη
  • Φρέσκο πιπέρι
  • Πιπέρι σε κόκκους
  • 2-3 κουταλιές μουστάρδα
  • Νερό ή ζωμό λαχανικών (περίπου ένα λίτρο)
  • Αλάτι
  • Ουίσκι για το σβήσιμο
  • λίγο μπούκοβο - προαιρετικά

Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα λίγο κόλιανδρο και 6-7 κόκκους πιπέρι, τα σοτάρουμε λίγο, να δώσουν έντονο άρωμα, με προσοχή να μην καούνε - σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και τα ροδίζουμε,

Ακολουθούν τα μανιτάρια, τα ροδίζουμε καλά από όλες τις πλευρές

ακολουθεί το ρύζι, το σοτάρουμε καλά, να γυαλίσει από όλες τις μεριές, και σβήνουμε με το Ουίσκι (περίπου ένα φλιτζάνι του καφέ), περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και αρχίζουμε να προσθέτουμε το ζωμό - ρίχνουμε 2 κούπες για αρχή και ανακατεύουμε,

προσθέτουμε την μουστάρδα διαλυμένη σε λίγο νερό.

όταν τείνει να εξατμιστεί το νερό ρίχνουμε άλλη μια κούπα.. και ου το καθεξής.. ρίχνουμε το νερό ή το ζωμό κούπα κούπα όταν εξατμίζεται το προηγούμενο - πάντα σε μέτρια φωτιά, και με προσοχή να μην κολλήσει,

δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι κ φρέσκο πιπέρι,

όταν το ρύζι μαλακώσει και έχει γίνει ένας πηχτός χυλός σαν κρέμα, το ριζότο είναι έτοιμο!

συνοδεύσετε το με ένα ελαφρύ κόκκινο κρασί, ή με ένα ωραίο ροζέ, που ταιριάζει κ με την εποχή!

Καλή Όρεξη !!

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Ντοματόσουπα Βελουτέ αρωματισμένη με Δυόσμο

Επιτέλους λίγο κρύο, και μιας και το «καιρός για δύο» είναι κάτι πολύ υποκειμενικό και εκτός αντικειμένου συζήτησης τους συγκεκριμένου blog, ας αρκεστούμε σε μία ωραία, εύκολη και γρήγορη ντοματόσουπα αρωματισμένη με δυόσμο, που σίγουρα θα σας ζεστάνει είτε είστε ένας είτε δυο…!
Για 4 πιάτα περίπου θα χρειαστούμε τα παρακάτω απλά υλικά:
• Ένα κιλό ώριμες σχετικά ντομάτες
• Μία συσκευασία ντοματοχυμού (τύπου pumaro) – κατά προτίμηση βιολογικό
• Ένα ποτήρι νερό
• Δυόσμο
• Ένα μέτριο κρεμμύδι
• Μία σκελίδα σκόρδο
• Πιπέρι φρεσκοτρημένο
• Αλάτι
• Ένα ποτήρι λευκό κρασί
• Λίγο ελαιόλαδο
• Γιαούρτι για το σερβίρισμα (προαιρετικό)
Η εκτέλεση είναι σχετικά απλή !
Ψιλοκόβουμε τη ντομάτα σε κύβους (αν θέλετε πριν μπορείτε να την ξεφλουδίσετε - απλά χαράξτε τις ντομάτες και ρίχτε τες σε νερό που βράζει για 1 λεπτό – μετά ξεφλουδίζουν πανεύκολα)
Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμύσι και το σκόρδο αφού τα έχουμε ψιλοκόψει, αν θέλουμε μπορούμε πριν από αυτά να τσιγαρίσουμε λίγο πιπέρι ή μπούκοβο για να κάνουμε πιο πικάντικη τη σούπα. Σβήνουμε με το κρασί πριν μαυρίσουν τα υλικά. Το αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, το χυμό και το νερό, αλατίζουμε, ρίχνουμε λίγο φρέσκο πιπέρι και 6-8 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η σούπα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. Όταν έχει βράσει καλά η ντομάτα (θα είναι ένα σχετικά πηκτό μείγμα) αποσύρουμε από τη φωτιά και με προσοχή (καίει) μεταφέρουμε μικρές ποσότητες στο Multi (αν είναι πολύ πηκτό προσθέτετε ελάχιστο νερό κάθε φορά στο multi) και χτυπάμε καλά, μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός και το μεταφέρουμε σε άλλη κατσαρόλα μετά. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει όλη η σούπα. Στην νέα κατσαρόλα πλέον το αφήνουμε να πάρει μία ελαφριά βράση ανακατεύοντας, ισα ισα για να δέσει ακόμα πιο καλά!
Η σούπα είναι έτοιμη!
Σερβίρετε με μία κουταλιά γιαούρτι στη μέση, και ψιλοκομμένο δυόσμο. Αν δε σας αρέσει το γιαούρτι συνοδεύστε τη με ένα μαλακό τυρί και φρυγανισμένο ψωμί.
Μπορείτε να τη συνοδέψετε με ένα ωραιότατο λευκό κρασί από την ποικιλία chardonnay, θα πρότεινα το «Πύργος Ιουλία Chardonnay» του Κώστα Λαζαρίδη ή ένα κρασί από τα μέρη μου, το «Αλεπότρυπα Chardonnay» του κτήματος Χατζημιχάλη.

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

οι μεζέδες του poker

Με αφορμή τα σχόλια των καλών μου φίλων για τα μεζεδάκια της poker βραδιάς θα παραθέσω την συνταγή από ενός από αυτά αποκαλύπτοντας τα μεγάλα μυστικά της βραδιάς……
Κρακεράκια με Καπνιστό Σολομό / Γαρίδα
Καταρχήν επιλέγουμε τα κρακεράκια της αρεσκείας μας, εγώ χρησιμοποίησα στρογγυλά crisps. Σε ένα μπολ ή απλά ένα βαθύ πιάτο αναμιγνύουμε Κατίκι Δομοκού, και Τυρί Κρέμα τύπου Philadelphia σε αναλογία περίπου 1 προς 1, για 16 κρακεράκια χρειάστηκα ένα κουτί τυρί κρέμα και αντίστοιχη ποσότητα κατίκι.
Αναμειγνύετε τα δύο τυριά με πιρούνι, ρίχνετε ελάχιστο νερό για να δουλεύεται το μίγμα και τα δουλεύετε με πιρούνι. Το δουλεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν εντελώς. Προσθέτουμε άνηθο κατά βούληση και φρέσκο-τριμμένο πιπέρι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε. Αν μας φαίνεται ξινό προσθέτουμε τυρί κρέμα, ή αν είναι πολύ απαλό προσθέτουμε κατίκι και ομογενοποιούμε ξανά.
Στη συνέχεια αλείφουμε τα κράκερ.
Αν Χρησιμοποιήσουμε καπνιστό σολομό, το κόβουμε σε πολύ λεπτές λωρίδες και βάζουμε πάνω στο κάθε κρακεράκι. Πριν σερβίρουμε τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και στάζουμε λίγο λεμόνι.
Αν χρησιμοποιήσουμε γαρίδες, παίρνουμε γαριδάκι μικρό καθαρισμένο (στα ψυγεία των super market, και το βράζουμε για ελάχιστα λεπτά.
Τοποθετούμε 2-3 μικρά γαριδάκια σε κάθε κράκερ (μπορούμε να προσθέσουμε στην κρέμα τυριού ελάχιστη ποσότητα φρέσκιας σάλτσας ντομάτας ή απλά ελάχιστη κέτσαπ για να γλυκάνουμε την κρέμα)
Και μην ξεχάσω.. η παραπάνω συνταγή είναι 100% εγγυημένη για νίκη στο Poker!
Συνοδεύεστε τα με ένα αφρώδες κρασί της αρεσκείας σας (εμείς ήπιαμε μία Ισπανική Cava – Frexeneit)

λίγα λόγια για το κρασί

Άμεσα συνδεδεμένο με την ζωή του ανθρώπου και ειδικά των Ελλήνων είναι το κρασί.
Η σχέση αυτή ξεκινάει από την αρχαιότητα και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας όπου έχει πλέον μία σχέση καθημερινή και απολαυστική.
Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία η αμπελοκαλλιέργεια και το κρασί κάνουν την εμφάνιση τους στον Ελλαδικό χώρο από το 1700 π.χ.
Μέσα στους αιώνες πολλά άλλαξαν και σήμερα το κρασί και η δημιουργία του αποτελούν μια επιστημονική διαδικασία που σε συνδυασμό με την παράδοση δίνουν στο παραγόμενο κρασί άριστη ποιότητα.
Όλο και περισσότεροι έλληνες παραγωγοί επενδύουν στο κρασί και με σοβαρές προσπάθειες ενισχύουν την θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο οινικό χάρτη προφέροντας παράλληλα σε όλους εμάς υπέροχα κρασιά.
Είναι πλέον τόσες πολλές οι ετικέτες των ελλήνων παραγωγών που θα αδικούσαμε πολλές αν κάναμε ονομαστική αναφορά. Χαρακτηριστικές είναι όμως οι γηγενείς ποικιλίες που καλλιεργούνται ανά την χώρα.
Το «Αγιωργίτικο» είναι το καμάρι της Νεμέας και δίνει πλούσια ερυθρά αρωματικά κρασιά που τυγχάνουν ευρείας αποδοχής, έχουν βαθύ ρουμπινί χρώμα και έχουν την δυνατότητα παλαίωσης. Στον αντίποδα η βόρεια Ελλάδα και κυρίως η Νάουσα αντιπαραβάλει το «Ξινόμαυρο» που δίνει πολύπλοκα χαρακτηριστικά ερυθρά κρασιά. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του «Ασύρτικου» της Σαντορίνης που δίνει τα περίφημα λευκά κρασιά με την έντονη οξύτητα και τα λεμονάτα αρώματα, όπως επίσης και τα περίφημα γλυκά κρασιά Βινσάντο. Κλείνοντας την σύντομη περιπλάνηση στον Ελληνικό αμπελώνα θα αναφέρουμε το «Σαββατιανό» που είναι η χαρακτηριστική ποικιλία των Μεσογείων Αττικής και δίνει λευκά κρασιά με φρουτώδη αρώματα και μία ευχάριστη αίσθηση που το καθιστούν ως ένα πολύ καλό καθημερινό κρασί.
Κρασιά λευκά ή κόκκινα, μονοποικιλιακά ή πολυποικιλιακά, όλα έχουν να προσφέρουν μία νέα γευστική εμπειρία.
Απολαύστε λοιπόν το κρασί σε κάθε σας ευκαιρία, με ένα καλό φαγητό, με καλή παρέα, και αφεθείτε στην μαγεία που κρύβει η κάθε φιάλη του.
Σε επόμενα άρθρα θα αναφερθούμε σε συνδυασμούς κρασιού-φαγητού, σε προτάσεις κρασιών, στη νέα τάση του «οινοτουρισμού» και σε παρουσιάσεις παραγωγών.
Έως τότε… στην Υγειά μας..

αντί προλόγου..

Κάθε μέρα, κάθε ώρα βομβαρδιζόμαστε με διαφημίσεις και εκπομπές για φαγητό, γεύσεις κτλ. Ενώ τα περιοδικά και τα ένθετα με συνταγές είναι πλέον αναρίθμητα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αλά ούτε και καλό, μιας και κάθε ένας που ξέρει να βράζει 2 αυγά βγάζει ένα ένθετο, και αν έχει και κανα γνωστό βγαίνοντας σε κάποια εκπομπή μετατρέπεται σε φοβερό μάγειρα και tv persona !!! Από την άλλη πλευρά και ενώ όλοι μας διαβάζουμε για ευφάνταστες συνταγές με περίεργους συνδυασμούς τείνουμε να ξεχάσουμε τις συνταγές της μαμάς μας και της γιαγιάς, πράγμα πολύ αρνητικό μιας και η γαστρονομική μας παράδοση είναι πολύ πλούσια και θα ήταν κρίμα να την λησμονούμε και να μην την μνημονεύουμε στην καθημερινότητα μας, αποτρέποντας το να γίνει αυτή ένα ακόμα βιβλίο με παραδοσιακές συνταγές.
Προσωπικά λατρεύω τους πειραματισμούς και το «παιχνίδι» με γεύσεις και υλικά. Όλα αυτά όμως ξεκινάνε από την γαστρονομική παιδεία και εμπειρία που απέκτησα από τα καλό- μαγειρεμένα σπιτικά φαγητά και την γνώση που αποκόμισα από την σπουδαιότητα της επιλογής της αγνής πρώτης ύλης, διότι, και το πιο «πειραγμένο» πιάτο, αν δεν έχει φρέσκα υλικά…. Δεν αξίζει τίποτα!
Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε για να καλύψει 2 μεγάλες μου αγάπες, το κρασί και το καλό φαγητό. Για το λόγο αυτό και θα μοιράζεται κατά βούληση με νέα, κριτική, δοκιμές, συνταγές μοντέρνες, συνταγές της γιαγιάς, κρασιά επώνυμα, κρασιά ταπεινά και κάθε τι που ο ευρύτερος όρος ΓΕΥΣΗ εμπεριέχει !!
Καλή μας απόλαυση!