Wine Blogger

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Ντοματόσουπα Βελουτέ αρωματισμένη με Δυόσμο

Επιτέλους λίγο κρύο, και μιας και το «καιρός για δύο» είναι κάτι πολύ υποκειμενικό και εκτός αντικειμένου συζήτησης τους συγκεκριμένου blog, ας αρκεστούμε σε μία ωραία, εύκολη και γρήγορη ντοματόσουπα αρωματισμένη με δυόσμο, που σίγουρα θα σας ζεστάνει είτε είστε ένας είτε δυο…!
Για 4 πιάτα περίπου θα χρειαστούμε τα παρακάτω απλά υλικά:
• Ένα κιλό ώριμες σχετικά ντομάτες
• Μία συσκευασία ντοματοχυμού (τύπου pumaro) – κατά προτίμηση βιολογικό
• Ένα ποτήρι νερό
• Δυόσμο
• Ένα μέτριο κρεμμύδι
• Μία σκελίδα σκόρδο
• Πιπέρι φρεσκοτρημένο
• Αλάτι
• Ένα ποτήρι λευκό κρασί
• Λίγο ελαιόλαδο
• Γιαούρτι για το σερβίρισμα (προαιρετικό)
Η εκτέλεση είναι σχετικά απλή !
Ψιλοκόβουμε τη ντομάτα σε κύβους (αν θέλετε πριν μπορείτε να την ξεφλουδίσετε - απλά χαράξτε τις ντομάτες και ρίχτε τες σε νερό που βράζει για 1 λεπτό – μετά ξεφλουδίζουν πανεύκολα)
Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμύσι και το σκόρδο αφού τα έχουμε ψιλοκόψει, αν θέλουμε μπορούμε πριν από αυτά να τσιγαρίσουμε λίγο πιπέρι ή μπούκοβο για να κάνουμε πιο πικάντικη τη σούπα. Σβήνουμε με το κρασί πριν μαυρίσουν τα υλικά. Το αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, το χυμό και το νερό, αλατίζουμε, ρίχνουμε λίγο φρέσκο πιπέρι και 6-8 φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η σούπα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. Όταν έχει βράσει καλά η ντομάτα (θα είναι ένα σχετικά πηκτό μείγμα) αποσύρουμε από τη φωτιά και με προσοχή (καίει) μεταφέρουμε μικρές ποσότητες στο Multi (αν είναι πολύ πηκτό προσθέτετε ελάχιστο νερό κάθε φορά στο multi) και χτυπάμε καλά, μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός και το μεταφέρουμε σε άλλη κατσαρόλα μετά. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει όλη η σούπα. Στην νέα κατσαρόλα πλέον το αφήνουμε να πάρει μία ελαφριά βράση ανακατεύοντας, ισα ισα για να δέσει ακόμα πιο καλά!
Η σούπα είναι έτοιμη!
Σερβίρετε με μία κουταλιά γιαούρτι στη μέση, και ψιλοκομμένο δυόσμο. Αν δε σας αρέσει το γιαούρτι συνοδεύστε τη με ένα μαλακό τυρί και φρυγανισμένο ψωμί.
Μπορείτε να τη συνοδέψετε με ένα ωραιότατο λευκό κρασί από την ποικιλία chardonnay, θα πρότεινα το «Πύργος Ιουλία Chardonnay» του Κώστα Λαζαρίδη ή ένα κρασί από τα μέρη μου, το «Αλεπότρυπα Chardonnay» του κτήματος Χατζημιχάλη.

1 σχόλιο:

  1. *** Ξέχασα να αναφέρω ότι θα ήταν καλό να προσθέσουμε λίγη ζάχαρη στην κατσαρόλα όταν βάλουμε τη ντομάτα για να φύγει η ξυνή γεύση της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή